HVORDAN BØR JEG BELYSE BADET?

Når du skal belyse et bad er det flere ting du bør tenke over. Det viktigste av alt er å sjekke hvilken IP lampen du ønsker å kjøpe har. Innelamper har vanligvis IP20, mens lamper beregnet for bad eller utendørs krever en høyere IP.

Dersom du tenker å plassere lampen i dusj/badekar eller innenfor 60 cm fra dusjhode (se sone 1 på tegning under) vil det kreve en lampe med IP65 . Her er det ofte mye vannsøl og det stilles derfor strenge krav til både gjennomtrenging av støv og at lampen skal være beskyttet mot vannstråler i alle retninger.

Dersom lampen skal plasseres mellom 60-120 cm fra dusjhode trenger lampen IP40 (se sone 2 på tegningen under). Her stilles det altså noe lavere krav til gjennomtrenging av støv og vann.

For plassering utenfor 60 cm fra vask, eller 120 cm fra dusjhode kan du trygt bruke lamper med IP20, det vil si de fleste innendørs lamper. Dette gjelder også for lamper som plasseres mer enn 225 cm opp fra baderomsgulvet.

Dersom du er i tvil ta gjerne kontakt med oss!

Videre er det lurt å tenke nøye gjennom hva slags belysningsbehov man har. Skal man bruke dette badet til både kvelder i badekaret  med stearinlys og samtidig bruke det til å sminke eller barbere seg om morgenen? Da vil vi anbefale deg å bruke en kombinasjon av teknisk belysning og dekorbelysning. Du har kanskje tenkt på hvordan noen speil gjør at du ser annerledes ut enn i andre speil? En hemmelighet er at dette ikke er speilet, det er ofte bare belysningen i rommet. Hvis du har en downlights plassert like over speilet gjør det at du lett får runde skygger under øynene og det er ikke akkurat noe man ønsker seg om morgenen 🙂

Vi samarbeider med en rekke flinke lysdesignere dersom du trenger rådgivning for å belyse ditt hjem.

Essen_brunbetsad_ek_web-669x892
AMB_1_N304_BL-SAT_BATHROOM