Tips til belysning – rom for rom

Trenger du tips til belysning? Vintermørket inntar i disse dager hjemmene våre og lyssetting spiller en viktig rolle. Riktig belysning kan forandre et helt rom. Lyset kan få rommet til å se større ut, det kan gi stemning og varme og det kan fremheve deler av rommet du ønsker å fremheve eller i verste fall fremheve deler du ikke ønsker å fremheve. Vårt beste tips til belysning er å først og fremst kartlegge hvilke belysningsbehov man har. Disse vil trolig variere veldig fra rom til rom. Balansen mellom det praktiske lyset vi er avhengig av og ønsket om at belysningen skal passe interiøret rundt er hårfin. Vi tar for oss våre tips til belysning rom for rom:

Stuen

Stuen er for mange husets samlingspunkt og behovene her er svært varierte! Vi bruker stuen til å lese, se på tv, slappe av, ha besøk, spise familiemiddager osv. Dette stiller mange krav til belysningen. Desto mer fleksibel denne belysningen er jo bedre er det. Du kan enten bruke spotter eller down lights som grunnbelysning og supplere med taklamper, bordlamper, gulvlamper og vegglamper etter ønske. Det blir mer og mer vanlig og unngå bruk av spotter både for å fremme takhøyde og unngå skygger på veggen. Hvis du går for en spottefri løsning er det desto viktigere å benytte seg av uplights og vegglamper som kaster lys oppover veggen og mot taket. Dette vil påvirke vår oppfatning av takhøyden positivt. I kombinasjon med taklamper over for eksempel stuebord og spisebord samt bord- og gulvlamper vil dette kunne gi en god totalopplevelse. Et viktig tips til belysning er at alle frie vegger i et hus bør lyses opp for å forstørre rommet. Det bør også alle mørke hjørner av rommet. Videre er det avgjørende at mesteparten av denne belysningen kan dimmes etter behov.

Dersom man har et spisebord i stuen er det et naturlig punkt for taklampe. Har du et avlangt bord kan et godt tips til belysning være å benytte to eller tre lamper over bordet, eventuelt en avlang lampe som vår Anour. Til et rundt bord er det fint med runde store lamper som for eksempel Arctic Pear fra Ochre eller Bolle 4 eller 6 fra Gallotti&Radice. Avstand fra bordflate er alltid avhengig av hvilken lampe du velger men en gylden regel er en avstand mellom 60 cm-80 cm. Her er det viktig å tenke på at man skal kunne se hverandre, men også unngå at man blir blendet av lyskilden.

En vegg-, bord eller gulvlampe plassert i nærheten av et naturlig lesested er også viktig belysning i stuen. Dette behovet øker med alderen.

Belysning kan som vi så vidt har vært innom også benyttes til å fremme objekter. Det kan være malerier – sjekk ut galleribelysning fra Juniper. Annen kunst, et fint møbel og eller en bokhylle – dette er fint å belyse med spotter.

Vår oppfatning av lys påvirkes også av temperaturen på lyset. Dersom du kjøper LED vil vi anbefale deg å kjøpe 2700K. Særlig i stuen hvor vi ønsker et hyggelig lys.

Kjøkken

Fra et viktig samlingspunkt til et annet samlingspunkt. Også her er behovene for belysning svært varierte. Lyset man ønsker å ha når man lager mat er et helt annet enn når man spiser maten. Vårt beste tips til belysning på kjøkkenet er derfor godt arbeidslys over kjøkkenbenk. Enten via spotter, Thin surface mount fra Juniper, vegglamper eller hengende lamper dersom man ikke har overskap. Også her er det viktig med flere ulike lyskilder. Kombiner gjerne lyskildene under overskap med en taklampe over spisebord og evt en kjøkkenøy samt vegglamper eller bordlamper. Spesielt viktig er dette om du ikke velger å ha takspotter som grunnbelysning. Vi anbefaler at også de fleste av disse lysene er dimbare. Dersom du kjøper LED lamper til ditt kjøkken kan det være lurt å lete etter belysning med god fargegjengivelse. Da ser både maten og interiøret innbydende ut  – akkurat slik vi ønsker oss. Dersom du har lav takhøyde – tenk alternativt og bruk vegger.

Soverom

På soverommet har vi primært to behov for lys: behovet for leselys som kan styres uavhengige av hverandre samt en stor taklampe som sprer godt lys til hele rommet. Har du garderobe på soverommet bør man vurdere behovet for ekstra lys her fordi det er lite som irriterer mer enn et mørklagt garderobeskap. I tillegg kan man supplere med vegglamper, bordlamper og gulvlamper dersom det føles naturlig. Også på soverommet er dimmer å anbefale.

Bad

Spotter som grunnbelysning på bad er mye brukt og dersom disse er dimbare og får en varm farge er det å anbefale. I tillegg vil vi anbefale deg godt lys ved siden av speilet – ikke bare over! Fordelsvis også med en diffuser slik at du får et mykt lys som ikke kaster uheldige skygger i ansiktet. For eksempel Junipers Thin er fantastisk til bad. Men vær oppmerksom på hva slags IP din nye badromsbelysning har og hør med elektriker om han kan installere den på ditt bad. God fargegjengivelse er sentralt også på bad. Se eget innlegg om baderomsbelysning

Gang

Også i gang er spotter mye brukt på grunn av at takhøyden ofte begrenser oss. Men tenk annerledes, bruk spotlight mot garderobeskap ol (istede for et tak pepret av down lights). Som tillegg benytt heller fine vegglamper og bordlamper i vinduer eller på kommoder ol. Også her vil en fin uplight kunne påvirke følelsen av takhøyden på en god måte!